Gosselies

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Gosselies? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Geholpen door een zonnepanelen-installatie wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van onze tool bekijk jij praktische toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Gosselies!

zonnepanelen installateur 6041
 • Eenvoudig geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteCharleroi
Postcode60410
Gasverbruik23.780 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€177,61

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Gosselies maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Charleroi. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Charleroi kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Gosselies
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4750), dan loopt het voordeel al gauw op tot €589. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een 4 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Gosselies liggen tussen de €4200 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen draait uit op zo’n 2920 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en Nuon betaal je daarvoor zo’n €730,00 (prijs maart 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Gosselies kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119807€3600 – €4475€440
2271011€5300 – €5875€525
3326016€6075 – €6275€725
4396017€6475 – €6675€920
5439019€6925 – €7300€1030
6480021€7700 – €7900€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Gosselies ontdek jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gosselies bedraagt 3490 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh moet je rekenen op 11, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Bijna alle investeerders kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Gosselies?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gosselies

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Gosselies vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan zoek jij moeiteloos een deskundige monteur in je woonplaats. Sommige installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de installatiekosten. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de aard van het huis. De woning-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Gosselies.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts uit uw regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (denk aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Gosselies op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Gosselies
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Gosselies verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!