Viroinval

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Viroinval? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze vergelijker bekijk jij handige details die helpen bij zonnepanelen kopen in Viroinval!

zonnepanelen installateur 5670
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteViroinval
Postcode56700
Gasverbruik20.490 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€162,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Viroinval juni 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Viroinval. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Viroinval kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Viroinval
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4960), dan is het belastingvoordeel al gauw €615. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Viroinval fluctueren tussen de €4800 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2780 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €695,00 (prijs juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Viroinval kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117607€3575 – €4350€420
2270012€5225 – €5700€550
3334015€6075 – €6200€825
4413017€6500 – €6725€930
5433020€6975 – €7175€980
6490021€7700 – €7975€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Viroinval bekijk jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Viroinval bedraagt 3445 kWh. Dit staat voor rond de 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3950 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de investeerders bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Viroinval?

Bij het installeren van panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-viroinval

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Viroinval vergelijken? Via het onderstaande stappenplan tref jij binnen enkele minuten een betrouwbare vakspecialist in jouw eigen buurt. Het merendeel van de installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre woning (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Viroinval.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar wees scherp op certificering (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Viroinval op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Viroinval
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Viroinval een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente