Mettet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Mettet? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Dankzij zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door onze website doorzoek jij accurate adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Mettet!

zonnepanelen installateur 5640
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteMettet
Postcode56400
Gasverbruik20.460 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€162,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Mettet februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Mettet. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Mettet kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Mettet
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren heel voordelig een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4930), dan profiteer je al van een korting van zo’n €611. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (februari 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Mettet komen doorgaans uit tussen de €4300 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op om en nabij 2750 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en/of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €687,50 (tarieven februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Mettet kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119406€3425 – €4450€380
2301011€5025 – €5650€675
3353014€6000 – €6125€750
4391017€6500 – €6750€920
5442019€6900 – €7175€980
6508023€7425 – €7825€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Mettet tref je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mettet is 3430 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 11 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens bestaan er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Mettet?

Puur voor PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mettet

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Mettet vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten vergelijk je binnen enkele minuten een deskundige expert in de buurt. Verschillende bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Mettet.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn naam, telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor weten wij hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de beste aanschafprijs, maar let ook op relevante keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mettet op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Mettet
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mettet een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente