Borgloon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Borgloon? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. Aan de hand van het zonnepanelen-systeem wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via deze website tref je praktische tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Borgloon!

zonnepanelen installateur 3840
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Diverse erkende installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik23.150 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€172,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Borgloon mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Borgloon. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Borgloon kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Borgloon
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4370), dan is het voordeel al snel €542. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Borgloon liggen tussen de €5400 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen resulteert in plusminus 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Essent en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €770,00 (tarief mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Borgloon kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120306€3475 – €4275€410
2308013€5175 – €5750€575
3346016€6000 – €6100€875
4383017€6550 – €6600€920
5462019€7000 – €7250€1030
6481023€7700 – €8200€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Borgloon lees jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Borgloon is 3375 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 11 panelen van 295 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh gaan we uit van 12, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Borgloon?

Bij het installeren van panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-borgloon

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Borgloon vergelijken? Via onze stappenplan heb jij moeiteloos een uitmuntende leverancier in je postcodegebied. Veel specialisten bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf duidelijk de woning. Het genre dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Borgloon.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar check ook relevante keurmerken (denk aan ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Borgloon op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Borgloon
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Borgloon een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente