Kerniel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Kerniel? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen zonne-energie op. Mede door het financieel interessante plaatje, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Via onze website bekijk je handige toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Kerniel!

zonnepanelen installateur 3840
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Lange levensduur.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.950 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€163,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Kerniel juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Borgloon. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Borgloon kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Kerniel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4670), dan is het voordeel al snel €579. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juli 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Kerniel zitten vaak tussen de €4200 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op zo’n 3060 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en/of Qurrent betaal je al snel €765,00 (tarief juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Kerniel kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117308€3400 – €4225€430
2299012€5025 – €5850€525
3336014€6050 – €6250€700
4402018€6550 – €6750€880
5462020€7025 – €7250€960
6485023€7575 – €7850€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Kerniel check je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kerniel bedraagt 3375 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2850 kWh gaan we uit van 11, en voor 3900 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee consumenten geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Kerniel?

Voor het plaatsen van panelen op een woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kerniel

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Kerniel vergelijken? Middels het advies hieronder tref jij snel en eenvoudig een erkende leverancier in je postcodegebied. Verscheidene specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Detailleer duidelijk het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Kerniel.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor weten we op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Kerniel op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Kerniel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Kerniel een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!