Groot-Loon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Groot-Loon? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. onze website check je toepasbare tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Groot-Loon!

zonnepanelen installateur 3840
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.900 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€162,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Groot-Loon juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Borgloon. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Borgloon kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Groot-Loon
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4620), dan is jouw winst al gauw €573. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Groot-Loon liggen tussen om en nabij de €4000 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor zo’n 3010 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €752,50 (onkosten juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Groot-Loon kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120906€3525 – €4475€440
2292012€5100 – €5775€575
3342014€6050 – €6125€775
4410016€6375 – €6775€930
5438019€7100 – €7200€1010
6486021€7475 – €8025€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Groot-Loon lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Groot-Loon bedraagt 3350 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3900 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vind je dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Groot-Loon?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-groot-loon

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Groot-Loon vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten heb je snel en eenvoudig een uitmuntende specialist in de buurt. Verscheidene monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk het type huis. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Groot-Loon.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Op basis daarvan weten we hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen volgen er offertes van experts uit de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Groot-Loon op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Groot-Loon
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Groot-Loon aanvullend capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!