Kolmont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Kolmont? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij bruikbare informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Kolmont!

zonnepanelen installateur 3840
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Goed voor het milieu.
 • Los van de energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.960 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€163,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Kolmont april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij welke regelingen er zijn in de gemeente Borgloon. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Borgloon is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Kolmont
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4680), dan is het belastingvoordeel al gauw €580. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Kolmont liggen tussen om en nabij de €4600 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op circa 3070 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en Nuon staat dit al gauw gelijk aan €767,50 (tarief april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Kolmont kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120207€3450 – €4425€400
2301011€5125 – €5800€500
3326014€5975 – €6100€725
4385017€6325 – €6625€890
5461020€6925 – €7175€1010
6492023€7475 – €8175€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Kolmont achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kolmont is 3380 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh gaat het om 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De doorsnee mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Kolmont?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kolmont

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Kolmont vergelijken? Met het onderstaande stappenplan tref je snel en eenvoudig een erkende leverancier in jouw eigen buurt. Verschillende adviseurs bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf duidelijk de woning. Het type huis (schuin of plat) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Kolmont.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van vakmannen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kolmont op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Kolmont
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Kolmont een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!