Rijkel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Rijkel? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. D.m.v. zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze tool lees jij omvangrijke raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Rijkel!

zonnepanelen installateur 3840
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.980 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€163,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Rijkel juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Borgloon. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Borgloon zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Rijkel
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor gezinnen erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4700), dan is jouw winst al gauw €583. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juli 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Rijkel liggen tussen om en nabij de €4300 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen genereert pakweg 3090 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Nuon betaal je hiervoor wel €772,50 (tarieven juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Rijkel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118308€3450 – €4300€380
2292013€5225 – €5725€550
3354014€5925 – €6175€750
4413016€6425 – €6775€920
5454019€7050 – €7275€1020
6487021€7475 – €7850€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Rijkel check je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rijkel bedraagt 3390 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1825 kWh moet je rekenen op 8, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De gemiddelde bewoners bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Rijkel?

Voor het leggen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rijkel

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Rijkel vergelijken? Door middel van het advies hieronder vind jij binnen enkele minuten een goede installateur in je postcodegebied. De meeste monteurs beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het genre dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Rijkel.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Aansluitend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van experts die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Rijkel op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Rijkel
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Rijkel een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!