Gotem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Gotem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Met zonnepanelen op je woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze website ontdek je handige toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Gotem!

zonnepanelen installateur 3840
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.890 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€162,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Gotem juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Borgloon. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Borgloon is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Gotem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4610), dan is het voordeel al snel €571. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Gotem schommelen tussen de €4500 en €6400 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen genereert zo’n 3000 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en Pure Energie betaal je hiervoor wel €750,00 (onkosten juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Gotem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118007€3700 – €4375€390
2278013€5100 – €5725€600
3335014€6050 – €6025€725
4400017€6500 – €6700€920
5457020€6950 – €7200€960
6490022€7625 – €7925€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Gotem zie je of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gotem is 3345 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1825 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2925 kWh moet je rekenen op 12, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle woningbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Gotem?

Voor zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gotem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Gotem vergelijken? D.m.v. onderstaande tips vergelijk jij in een zeer korte periode een professionele leverancier in de regio. De meeste monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf het type huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Gotem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn voorletter + achternaam, tel. nr. en het emailadres. Zo weten wij hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Gotem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Gotem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Gotem een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!