Hendrieken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Hendrieken? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Met behulp van innovatieve zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij onze website lees je uitgebreide informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hendrieken!

zonnepanelen installateur 3840
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode38400
Gasverbruik20.920 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€162,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Hendrieken juni 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Borgloon. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Borgloon is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Hendrieken
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4640), dan profiteer je al van een korting van zo’n €575. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Hendrieken liggen tussen om en nabij de €4400 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 3030 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €757,50 (vergoeding juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Hendrieken kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118808€3600 – €4275€380
2271013€5050 – €5850€550
3340014€5975 – €6250€800
4381018€6300 – €6600€950
5437020€6925 – €7300€1000
6492022€7625 – €7900€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Hendrieken check jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hendrieken bedraagt 3360 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 11 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De meeste mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Hendrieken?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hendrieken

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Hendrieken vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vind je in korte tijd een uitmuntende vakspecialist in je woonplaats. Het merendeel van de adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het type dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Hendrieken.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Hierdoor weten we hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit uw regio. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Hendrieken op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Hendrieken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hendrieken verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!