Zwalm

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Zwalm? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze vergelijker vind jij waardevolle raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Zwalm!

zonnepanelen installateur 9630
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik22.640 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€169,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Zwalm mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Zwalm. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Zwalm zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Zwalm
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4860), dan is het belastingvoordeel al gauw €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met 6 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Zwalm liggen tussen om en nabij de €4800 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 2880 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta en NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €720,00 (tarieven mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Zwalm bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117308€3650 – €4200€440
2296011€5275 – €5650€625
3348015€5950 – €6275€750
4415016€6350 – €6625€930
5462019€7000 – €7125€1010
6503022€7450 – €8175€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Ook is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Zwalm zie je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zwalm bedraagt 3320 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Zwalm?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zwalm

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Zwalm vergelijken? D.m.v. het advies hieronder vergelijk jij binnen enkele minuten een deskundige leverancier in de regio. De meeste adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf het type huis. De woning-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Zwalm.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij ook hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zwalm op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Zwalm
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Zwalm een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente