Sint-Maria-Latem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Sint-Maria-Latem? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van deze pagina doorzoek je bruikbare info aangaande zonnepanelen kopen in Sint-Maria-Latem!

zonnepanelen installateur 9630
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.970 kWh
Stroomverbruik kWh3540,44453896769 kWh
Gemiddelde energierekening€167,04

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Maria-Latem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Zwalm. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Zwalm bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Maria-Latem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens heel voordelig een krediet kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4940), dan is het voordeel al snel €612. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sint-Maria-Latem zitten vaak tussen de €4500 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in pak ‘m beet 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €772,50 (tarief juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sint-Maria-Latem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3475 – €4450€430
2276012€5100 – €5850€525
3330015€6050 – €6225€850
4380017€6375 – €6675€910
5467020€6925 – €7225€1000
6494021€7425 – €7925€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Sint-Maria-Latem bekijk jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Maria-Latem is 3540,44453896769 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1925 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De meeste klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Verder bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Sint-Maria-Latem?

Voor het leggen van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-maria-latem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sint-Maria-Latem vergelijken? D.m.v. onze stappenplan zoek jij snel en eenvoudig een goede installateur in jouw omgeving. Veel leveranciers bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf de aard van de woning. Het type dak (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Sint-Maria-Latem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Daarna krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Maria-Latem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Sint-Maria-Latem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Maria-Latem een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!