Munkzwalm

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Munkzwalm? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Via krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker bekijk je praktische details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Munkzwalm!

zonnepanelen installateur 9630
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.910 kWh
Stroomverbruik kWh3538,57002725741 kWh
Gemiddelde energierekening€166,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Munkzwalm juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zwalm. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Zwalm zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Munkzwalm
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4880), dan profiteer je al van een korting van zo’n €605. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Munkzwalm liggen tussen om en nabij de €4000 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa circa 3030 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta en Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (onkosten juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Munkzwalm bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118007€3475 – €4400€380
2281011€5000 – €5625€500
3335015€6050 – €6075€775
4398018€6525 – €6825€890
5455019€7075 – €7125€1020
6515021€7475 – €7850€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Munkzwalm check je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Munkzwalm is 3538,57002725741 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1875 kWh gaat het om 8, voor 2925 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde consumenten installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Munkzwalm?

Bij het installeren van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-munkzwalm

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Munkzwalm vergelijken? Door onze stappenplan zoek je in enkele stappen een uitmuntende aanbieder in jouw omgeving. Het merendeel van de monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer duidelijk het huis. Het genre dak (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Munkzwalm.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Vandaar weten we hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend verstrekken zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Munkzwalm op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Munkzwalm
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Munkzwalm een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!