Dikkele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Dikkele? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Door zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van onze website ontdek je handige info die helpen bij zonnepanelen kopen in Dikkele!

zonnepanelen installateur 9630
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.880 kWh
Stroomverbruik kWh3537,63277140228 kWh
Gemiddelde energierekening€166,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Dikkele september 2023

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Zwalm. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Zwalm zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Dikkele
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4850), dan is jouw winst al gauw €601. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Dikkele fluctueren tussen de €4500 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 3000 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €750,00 (tarieven september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Dikkele bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3575 – €4200€410
2275012€5175 – €5625€650
3350015€6100 – €6125€800
4394017€6375 – €6650€910
5430020€7050 – €7150€1020
6518023€7500 – €8025€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Dikkele tref jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dikkele is 3537,63277140228 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 12 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De meeste bewoners kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Dikkele?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dikkele

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Dikkele vergelijken? D.m.v. onderstaande tips vind jij in enkele stappen een uitmuntende vakman in je postcodegebied. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk de woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Dikkele.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Daardoor weten we hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan VDE keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dikkele op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Dikkele
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Dikkele een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!