Ronse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Ronse? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Met zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be ontdek je veelzijdige tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ronse!

zonnepanelen installateur 9600
 • Lagere energiekost.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteRonse
Postcode96000
Gasverbruik22.620 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€168,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ronse mei 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ronse. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Ronse zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ronse
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4840), dan is jouw winst al gauw €600. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ronse schommelen tussen de €4200 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in circa 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent en Powerpeers betaal je hiervoor wel €715,00 (tarief mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Ronse kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117608€3600 – €4325€400
2286013€5200 – €5675€625
3342014€5950 – €6225€725
4409016€6400 – €6800€940
5449020€7025 – €7150€980
6506021€7675 – €7850€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Ronse vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ronse bedraagt 3310 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 10 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2825 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ronse?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ronse

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ronse vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips zoek je zonder problemen een uitmuntende aanbieder in de buurt. Sommige specialisten beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf expliciet het huis. Het type woning (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Ronse.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ronse op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ronse
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ronse een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!