Meilegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Meilegem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. Middels het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Mede door het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met onze vergelijker bekijk jij accurate toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Meilegem!

zonnepanelen installateur 9630
 • Minder betalen voor stroom.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.900 kWh
Stroomverbruik kWh3538,25760863903 kWh
Gemiddelde energierekening€166,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meilegem oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Zwalm. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Zwalm bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Meilegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4870), dan bedraagt het voordeel al snel €604. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie ontvang je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (oktober 2023) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Meilegem variëren tussen de €4300 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in plusminus 3020 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en Vandebron betaal je al snel €755,00 (onkosten oktober 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Meilegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119408€3650 – €4200€410
2281012€5250 – €5825€625
3353015€5950 – €6275€725
4420017€6550 – €6625€910
5451019€6925 – €7175€970
6493021€7525 – €7900€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Meilegem ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meilegem is 3538,25760863903 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 12 panelen van 285 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de bewoners bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Meilegem?

Voor PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meilegem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Meilegem vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten heb je moeiteloos een betrouwbare aanbieder in jouw eigen buurt. Diverse installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het soort dak (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Meilegem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en een e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meilegem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Meilegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Meilegem een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!