Hundelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Hundelgem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Dankzij zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij actuele details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hundelgem!

zonnepanelen installateur 9630
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.890 kWh
Stroomverbruik kWh3537,94519002066 kWh
Gemiddelde energierekening€166,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hundelgem juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Zwalm. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Zwalm bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Hundelgem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4860), dan is jouw winst al gauw €602. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Hundelgem schommelen tussen de €4000 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in ongeveer 3010 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €752,50 (prijspeil juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Hundelgem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118307€3625 – €4425€410
2300012€5300 – €5800€625
3327015€5925 – €6175€875
4381018€6475 – €6850€880
5465020€6975 – €7275€1020
6503023€7525 – €7800€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Hundelgem tref je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hundelgem is 3537,94519002066 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2825 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh zijn dat 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De gemiddelde huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Hundelgem?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hundelgem

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Hundelgem vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs tref je in een zeer korte periode een professionele vakman in jouw streek. De meeste installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer expliciet jouw woning. Het genre woning (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur geeft dan relevant zonnepanelen advies in Hundelgem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hundelgem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Hundelgem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Hundelgem een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!