Sint-Blasius-Boekel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Sint-Blasius-Boekel? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je bruikbare aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Sint-Blasius-Boekel!

zonnepanelen installateur 9630
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.950 kWh
Stroomverbruik kWh3539,81970173093 kWh
Gemiddelde energierekening€166,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Blasius-Boekel december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Zwalm. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Zwalm zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Blasius-Boekel
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4920), dan bedraagt het voordeel al snel €610. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (december 2023) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Sint-Blasius-Boekel fluctueren tussen de €4100 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert ongeveer 3070 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en NLE betaal je daarvoor ongeveer €767,50 (tarieven december 2023). Door goedkope zonnepanelen in Sint-Blasius-Boekel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3425 – €4250€440
2304013€5200 – €5800€575
3348015€6000 – €6175€725
4385018€6325 – €6825€920
5435019€6925 – €7275€970
6490023€7550 – €7800€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Sint-Blasius-Boekel tref jij of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Blasius-Boekel bedraagt 3539,81970173093 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Sint-Blasius-Boekel?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-blasius-boekel

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Blasius-Boekel vergelijken? Door tips van onze adviseurs zoek je vandaag nog een uitmuntende specialist in jouw eigen buurt. De meeste specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer de karakteristieken van de woning. Het genre huis (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Sint-Blasius-Boekel.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op de benodigde certificaten (denk aan TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Blasius-Boekel op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Sint-Blasius-Boekel
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Blasius-Boekel een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!