Paulatem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Paulatem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. Aan de hand van zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze tool tref jij accurate informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Paulatem!

zonnepanelen installateur 9630
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZwalm
Postcode96300
Gasverbruik20.920 kWh
Stroomverbruik kWh3538,88244587579 kWh
Gemiddelde energierekening€166,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Paulatem september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Zwalm. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Zwalm kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Paulatem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4890), dan loopt het voordeel al gauw op tot €606. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (september 2023) van een aanbieding met 10 panelen in Paulatem variëren tussen de €4300 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor pakweg 3040 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en/of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €760,00 (tarieven september 2023). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Paulatem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3625 – €4325€430
2284012€5125 – €5675€550
3330014€5925 – €6275€800
4407016€6550 – €6825€940
5454019€7075 – €7300€1000
6509022€7550 – €7925€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Paulatem ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Paulatem is 3538,88244587579 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 12 panelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh gaat het om 7, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. Veel consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Paulatem?

Tijdens de montage van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-paulatem

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Paulatem vergelijken? Met de uitleg die hierna komt vind jij snel en eenvoudig een uitmuntende monteur in je woonplaats. De meeste leveranciers bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de aard van de woning. Het type woning (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo relevant zonnepanelen advies in Paulatem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Dan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar wees scherp op certificering (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Paulatem op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Paulatem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Paulatem een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!