Oudenaarde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Oudenaarde? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en men kan er flink door besparen. Op basis van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij actuele info met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oudenaarde!

zonnepanelen installateur 9700
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik22.690 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€169,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Oudenaarde mei 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oudenaarde. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Oudenaarde zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Oudenaarde
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4910), dan pak je al snel €609. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Oudenaarde liggen tussen de €4500 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en/of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €732,50 (tarief mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Oudenaarde kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119708€3675 – €4300€380
2270011€5075 – €5775€650
3357014€5925 – €6050€800
4416017€6450 – €6700€950
5435019€7050 – €7175€980
6497023€7550 – €8075€1040

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Oudenaarde zie je de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudenaarde is 3345 kWh. Dit staat voor pakweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Veel klanten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Oudenaarde?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oudenaarde

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Oudenaarde vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs vind jij in enkele stappen een deskundige expert in je woonplaats. Diverse bedrijven beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Oudenaarde.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het helder hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Oudenaarde op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Oudenaarde
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oudenaarde een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente