Mullem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Mullem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van onze tool doorzoek jij bruikbare adviezen over zonnepanelen kopen in Mullem!

zonnepanelen installateur 9700
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.250 kWh
Stroomverbruik kWh3549,19226028229 kWh
Gemiddelde energierekening€168,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mullem december 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Oudenaarde. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Oudenaarde bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Mullem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4470), dan bedraagt het voordeel al snel €554. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno december 2023. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Mullem liggen tussen om en nabij de €4100 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2960 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €740,00 (onkosten december 2023). Met goedkope zonnepanelen in Mullem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119906€3625 – €4375€410
2308011€5150 – €5675€500
3321014€6100 – €6100€700
4382017€6325 – €6675€890
5436019€7100 – €7200€1020
6518022€7600 – €8100€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Mullem lees jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mullem is 3549,19226028229 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 11 panelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1825 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Mullem?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mullem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Mullem vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten vergelijk je snel en eenvoudig een uitstekende leverancier in de regio. Een aantal monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Mullem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan VDE keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Mullem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Mullem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Mullem aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!