Melden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Melden? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Met zonnepanelen op je woning wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van deze website check je samengestelde raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Melden!

zonnepanelen installateur 9700
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.240 kWh
Stroomverbruik kWh3548,87984166391 kWh
Gemiddelde energierekening€168,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Melden december 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Oudenaarde. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Oudenaarde zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Melden
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4460), dan bedraagt het voordeel al snel €553. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Melden komen doorgaans uit tussen de €4200 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen genereert zo’n 2950 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €737,50 (prijspeil december 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Melden kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna tref je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120807€3625 – €4300€390
2309013€5250 – €5600€500
3329015€6025 – €6025€850
4410017€6300 – €6850€900
5463020€6975 – €7250€1010
6520021€7625 – €7825€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Melden vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melden is 3548,87984166391 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Melden?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melden

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Melden vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt vergelijk jij in korte tijd een erkende installateur in je woonplaats. Verschillende installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Definieer duidelijk de woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Melden.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Zo is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar let ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Melden op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Melden
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Melden een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!