Zottegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Zottegem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Middels het zonnepanelen-systeem wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van deze pagina bekijk je praktische raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Zottegem!

zonnepanelen installateur 9620
 • Minder betalen voor stroom.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZottegem
Postcode96200
Gasverbruik22.630 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€168,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Zottegem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Zottegem. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Zottegem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Zottegem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4850), dan loopt het voordeel al gauw op tot €601. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een royale 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000investeerders wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Zottegem variëren tussen de €5400 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pak ‘m beet 2870 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €717,50 (prijspeil mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Zottegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118706€3500 – €4450€390
2283012€5175 – €5875€650
3334014€6100 – €6025€750
4401018€6325 – €6850€940
5443019€7050 – €7300€1030
6517021€7600 – €8075€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Zottegem ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zottegem is 3315 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 11 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1900 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Zottegem?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zottegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Zottegem vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs kies je zonder problemen een betrouwbare aanbieder in de regio. Sommige bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Zottegem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar komen wij erachter hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de regio. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar let ook op eventuele keurmerken (denk aan IEC keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zottegem op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Zottegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Zottegem verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente