Edelare

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Edelare? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en hebben een prima rendement. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via onze website doorzoek je actuele informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Edelare!

zonnepanelen installateur 9700
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Groene investering.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.180 kWh
Stroomverbruik kWh3547,00532995364 kWh
Gemiddelde energierekening€168,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Edelare juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Oudenaarde. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Oudenaarde kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Edelare
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4400), dan profiteer je al van een korting van zo’n €545. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen passende vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Edelare fluctueren tussen de €4800 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in pak ‘m beet 2890 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €722,50 (tarief juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Edelare kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120207€3675 – €4425€420
2300011€5100 – €5900€675
3346015€5925 – €6075€825
4403016€6525 – €6700€920
5432019€6900 – €7200€1010
6510023€7550 – €7975€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Edelare bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Edelare bedraagt 3547,00532995364 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh zijn dat er 7, voor 2800 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Edelare?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-edelare

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Edelare vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten zoek je in een zeer korte periode een uitstekende vakman in jouw omgeving. Een aantal installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer het type huis. Het type dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies ook een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Edelare.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op relevante keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Edelare op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Edelare
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Edelare een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!