Leupegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Leupegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door onze website tref je samengestelde tips over zonnepanelen kopen in Leupegem!

zonnepanelen installateur 9700
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.220 kWh
Stroomverbruik kWh3548,25500442716 kWh
Gemiddelde energierekening€168,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leupegem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oudenaarde. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Oudenaarde zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Leupegem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4440), dan pak je al snel €550. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Leupegem zitten vaak tussen de €4000 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 2930 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €732,50 (prijspeil juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Leupegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120406€3450 – €4425€400
2309012€5125 – €5675€500
3336015€5925 – €6200€725
4383018€6525 – €6825€950
5459019€6950 – €7250€990
6491021€7625 – €8125€1040

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Leupegem check jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leupegem bedraagt 3548,25500442716 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 10 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Leupegem?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leupegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Leupegem vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt vind jij binnen enkele minuten een uitstekende installateur in de buurt. Het merendeel van de bedrijven hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Schets het type woning. Het type huis (schuin + plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Leupegem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn naam, telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvang je de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Leupegem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Leupegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leupegem een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!