Maarkedal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Maarkedal? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Geholpen door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door deze website lees jij veelzijdige info aangaande zonnepanelen kopen in Maarkedal!

zonnepanelen installateur 9680
 • Lagere energierekening.
 • Verantwoorde investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMaarkedal
Postcode96800
Gasverbruik22.670 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€169,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Maarkedal mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Maarkedal. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Maarkedal zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Maarkedal
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4890), dan is jouw winst al gauw €606. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Maarkedal fluctueren tussen de €4700 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2910 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €727,50 (prijs mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Maarkedal bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118206€3675 – €4425€440
2273011€5050 – €5800€675
3333015€5950 – €6050€700
4418016€6450 – €6675€920
5450020€6900 – €7275€1010
6512021€7650 – €7850€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Maarkedal tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maarkedal bedraagt 3335 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee mensen verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Maarkedal?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maarkedal

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Maarkedal vergelijken? Op basis van het advies hieronder tref je in enkele stappen een erkende expert in je postcodegebied. Sommige specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het soort dak (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft dan erkend zonnepanelen advies in Maarkedal.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Op die manier weten we hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met certificering (je kunt denken aan IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Maarkedal op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Maarkedal
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Maarkedal een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente