Nederename

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Nederename? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van dalende kosten, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze website tref jij toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Nederename!

zonnepanelen installateur 9700
 • Lagere energiekost.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.260 kWh
Stroomverbruik kWh3549,50467890067 kWh
Gemiddelde energierekening€168,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Nederename april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oudenaarde. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Oudenaarde zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Nederename
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen met een lage rente een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4480), dan bedraagt het voordeel al snel €555. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Nederename zitten vaak tussen de €4800 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen genereert grofweg 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €742,50 (onkosten april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Nederename kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3700 – €4350€410
2293013€5075 – €5825€575
3349014€5900 – €6150€700
4414017€6375 – €6750€880
5465020€7075 – €7275€960
6507021€7650 – €7950€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Nederename ontdek jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Nederename bedraagt 3549,50467890067 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2975 kWh gaat het om 11, en voor 3900 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle bewoners kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Nederename?

Voor het laten leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-nederename

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Nederename vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten heb jij zonder problemen een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Diverse specialisten bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Detailleer de karakteristieken van het huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Nederename.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Dan is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste offerte, maar wees scherp op certificering (voorbeelden zijn RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Nederename op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Nederename
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Nederename aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!