Brakel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Brakel? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Dankzij de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij samengestelde adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Brakel!

zonnepanelen installateur 9660
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Duurzame investering.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode96600
Gasverbruik22.650 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€169,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Brakel mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Brakel. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Brakel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Brakel
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4870), dan is het voordeel al snel €604. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Brakel variëren tussen de €5300 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2890 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Greenchoice of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €722,50 (prijspeil mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Brakel kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119008€3500 – €4250€420
2275011€5275 – €5775€600
3322014€6075 – €6125€825
4416018€6525 – €6850€950
5458020€6950 – €7300€980
6516021€7500 – €8200€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Brakel bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brakel bedraagt 3325 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 10 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh gaan we uit van 11, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De doorsnee klanten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Brakel?

Voor zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brakel

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Brakel vergelijken? Via tips van onze adviseurs vergelijk je zonder problemen een goede vakspecialist in de buurt. Diverse installateurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer het type woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Brakel.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en het mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar wees scherp op de benodigde certificaten (denk aan IEC keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Brakel op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Brakel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Brakel een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente