Ename

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Ename? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Door zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij uitgebreide details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Ename!

zonnepanelen installateur 9700
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.200 kWh
Stroomverbruik kWh3547,6301671904 kWh
Gemiddelde energierekening€168,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ename september 2023

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Oudenaarde. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Oudenaarde zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ename
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen extra goedkoop een groene lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4420), dan is het voordeel al snel €548. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Ename liggen tussen de €4300 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie of Powerpeers betaal je al snel €727,50 (tarieven september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ename is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119806€3650 – €4350€390
2274011€5075 – €5625€575
3325014€6000 – €6100€850
4408018€6500 – €6675€920
5466020€6950 – €7275€1030
6496021€7500 – €7825€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Ename vind jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ename is 3547,6301671904 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2800 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle woningbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Verder vind je dunne-film panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Ename?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ename

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ename vergelijken? Door onze stappenplan kies je vandaag nog een deskundige monteur in de regio. Verscheidene specialisten beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer zo specifiek mogelijk de woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Ename.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: achternaam, voornaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Zo weten wij ook hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Vervolgens ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (denk aan IEC keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ename op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Ename
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ename een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!