Volkegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Volkegem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Door innovatieve zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door onze vergelijker ontdek je toepasbare aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Volkegem!

zonnepanelen installateur 9700
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.280 kWh
Stroomverbruik kWh3550,12951613743 kWh
Gemiddelde energierekening€168,54

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Volkegem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Oudenaarde. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Oudenaarde bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Volkegem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4500), dan profiteer je al van een korting van zo’n €558. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De plannen zijn om dit te veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Volkegem fluctueren tussen de €4800 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen genereert circa 2990 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie of NLE staat dit al gauw gelijk aan €747,50 (vergoeding juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Volkegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119307€3450 – €4275€420
2276011€5100 – €5625€550
3330015€6100 – €6250€700
4393017€6325 – €6800€900
5452020€7000 – €7150€1020
6512022€7500 – €8150€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Volkegem vind jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Volkegem is 3550,12951613743 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 pv-panelen van 320 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1800 kWh gaan we uit van 8, voor 2800 kWh moet je rekenen op 11, en voor 4000 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Veel investeerders kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Volkegem?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-volkegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Volkegem vergelijken? Met het advies hieronder heb je vandaag nog een betrouwbare vakman in jouw omgeving. Veel specialisten beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort woning. Het soort huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Volkegem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor weten we hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Volkegem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Volkegem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Volkegem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!