Ooike

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Ooike? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van deze pagina vind jij omvangrijke adviezen over zonnepanelen kopen in Ooike!

zonnepanelen installateur 9700
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Duurzame investering.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.270 kWh
Stroomverbruik kWh3549,81709751905 kWh
Gemiddelde energierekening€168,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ooike juni 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Oudenaarde. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Oudenaarde kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ooike
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten erg goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4490), dan pak je al snel €557. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ooike schommelen tussen de €5400 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op circa 2980 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €745,00 (tarief juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ooike kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3400 – €4225€390
2308011€5050 – €5750€650
3321015€6100 – €6075€825
4397016€6525 – €6725€890
5468019€7075 – €7175€990
6500021€7425 – €7875€1040

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Ooike bekijk jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ooike is 3549,81709751905 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2925 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De doorsnee consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Ooike?

Voor het leggen van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ooike

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Ooike vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten vind jij snel en eenvoudig een erkende specialist in jouw omgeving. Het merendeel van de aanbieders bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Ooike.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Als laatste ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar check ook eventuele keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ooike op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ooike
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ooike een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!