Mater

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Mater? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Via innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij veelzijdige aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Mater!

zonnepanelen installateur 9700
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode97000
Gasverbruik21.230 kWh
Stroomverbruik kWh3548,56742304553 kWh
Gemiddelde energierekening€168,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mater september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Oudenaarde. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Oudenaarde zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Mater
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4450), dan profiteer je al van een korting van zo’n €552. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (september 2023) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Mater variëren tussen de €4100 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in circa 2940 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice of NLE betaal je daarvoor zo’n €735,00 (prijspeil september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Mater kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117206€3525 – €4375€390
2277012€5075 – €5825€500
3360015€5925 – €6200€850
4419017€6400 – €6750€930
5452019€6975 – €7275€960
6482023€7475 – €7800€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Mater vind je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mater bedraagt 3548,56742304553 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3875 kWh zijn dat 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De gemiddelde huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Mater?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mater

Plekken in de regio:

Populaire merken:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Mater vergelijken? Dankzij onze stappenplan heb je zonder problemen een betrouwbare specialist in de buurt. Een aantal monteurs beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type dak (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft dan actueel zonnepanelen advies in Mater.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar check ook certificering (zoals RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mater op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Mater
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mater een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!