Ciney

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Ciney? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en men kan er flink door besparen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van onze website doorzoek je praktische adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ciney!

zonnepanelen installateur 5590
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieubewuste keuze.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteCiney
Postcode55900
Gasverbruik20.420 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€161,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ciney juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ciney. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Ciney kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ciney
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4890), dan is jouw winst al gauw €606. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ciney liggen tussen om en nabij de €4900 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor grofweg 2710 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €677,50 (prijs juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Ciney kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120108€3650 – €4450€440
2270013€5200 – €5700€500
3354015€5975 – €6250€825
4398018€6375 – €6800€930
5430020€7075 – €7225€970
6502022€7675 – €8025€1100

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Ciney bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ciney bedraagt 3410 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De doorsnee klanten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Ciney?

Voor het laten leggen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ciney

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Ciney vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt heb je snel en eenvoudig een uitstekende installateur in jouw omgeving. Diverse bedrijven bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf expliciet het huis. Het type dak (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Ciney.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificering (bijvoorbeeld CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ciney op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Ciney
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ciney een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente