Achêne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Achêne? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Op basis van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? D.m.v. onze tool check jij handige aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Achêne!

zonnepanelen installateur 5590
 • Makkelijk geld besparen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieNamen
GemeenteCiney
Postcode55900
Gasverbruik22.770 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€175,54

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Achêne juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Ciney. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Ciney zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Achêne
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4490), dan is het voordeel al snel €557. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Achêne variëren tussen de €4300 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2730 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta en/of NLE betaal je hiervoor wel €682,50 (tarieven juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Achêne bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118906€3700 – €4275€400
2277012€5025 – €5850€500
3321015€6025 – €6175€875
4392016€6425 – €6725€910
5432019€6950 – €7175€1020
6492022€7450 – €7800€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Achêne check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Achêne is 3585 kWh. Dit staat voor grofweg 12 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel woningbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Achêne?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-achene

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Achêne vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs vergelijk je in korte tijd een uitmuntende monteur in je woonplaats. Tal van installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de eigenschappen van het huis. Het type woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Achêne.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap ontvang je de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (denk aan Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Achêne op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Achêne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Achêne een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!