Houyet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Houyet? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Omwille van het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij actuele toelichtingen over zonnepanelen kopen in Houyet!

zonnepanelen installateur 5560
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieubewuste keuze.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteHouyet
Postcode55600
Gasverbruik20.380 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€161,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Houyet juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Houyet. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Houyet zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Houyet
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4850), dan loopt het voordeel al gauw op tot €601. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Houyet variëren tussen de €5300 en €6300 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in zo’n 3080 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie en/of Qurrent betaal je al snel €770,00 (kosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Houyet kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117906€3450 – €4475€410
2308013€5175 – €5825€650
3360014€6000 – €6275€875
4419016€6525 – €6625€940
5468020€7025 – €7150€960
6503021€7525 – €7800€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Houyet vind je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houyet bedraagt 3390 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1925 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh zijn dat 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Houyet?

Tijdens de montage van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houyet

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Houyet vergelijken? Door het advies hieronder kies jij in een zeer korte periode een uitstekende monteur in jouw streek. Tal van installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets de karakteristieken van de woning. Het soort dak (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Houyet.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft voorletter + achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvang je de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Houyet op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Houyet
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Houyet een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente