Braibant

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Braibant? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Via onze tool lees jij uitgebreide tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Braibant!

zonnepanelen installateur 5590
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieNamen
GemeenteCiney
Postcode55900
Gasverbruik22.780 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€175,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Braibant maart 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij wat de regels zijn in de gemeente Ciney. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Ciney kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Braibant
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4500), dan bedraagt het voordeel al snel €558. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Braibant schommelen tussen de €5000 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen draait uit op pakweg 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en Qurrent betaal je al snel €685,00 (tarief maart 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Braibant bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118107€3650 – €4350€390
2309013€5225 – €5625€550
3331015€6075 – €6200€700
4381016€6450 – €6750€920
5441020€6950 – €7175€1010
6496021€7700 – €8100€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Braibant check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Braibant is 3590 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh gaat het om 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De doorsnee klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Braibant?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-braibant

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Braibant vergelijken? Door middel van onze stappenplan heb je in enkele stappen een goede aanbieder in de buurt. Tal van specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het type dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist biedt zo relevant zonnepanelen advies in Braibant.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Op die manier weten wij hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens zenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts uit de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Braibant op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Braibant
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Braibant een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!