Sovet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Sovet? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Met het zonnepanelen-systeem wek je jouw eigen duurzame stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van deze pagina check je waardevolle gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sovet!

zonnepanelen installateur 5590
 • Lagere energiekost.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieNamen
GemeenteCiney
Postcode55900
Gasverbruik22.850 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€170,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Sovet juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ciney. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Ciney zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Sovet
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten extra goedkoop een groene lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4570), dan loopt het voordeel al gauw op tot €567. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sovet fluctueren tussen de €5400 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent en NLE betaal je daarvoor ongeveer €702,50 (kosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sovet kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120007€3400 – €4450€440
2296012€5175 – €5775€675
3356014€6050 – €6150€800
4405017€6350 – €6650€890
5447019€7050 – €7175€980
6483023€7625 – €8100€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Sovet zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sovet is 3325 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde klanten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Sovet?

Puur voor zonnepanelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sovet

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Sovet vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan vind je in een zeer korte periode een deskundige installateur in je postcodegebied. Het merendeel van de bedrijven beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. Het soort huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft jou dan relevant zonnepanelen advies in Sovet.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sovet op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sovet
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sovet een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!