Brugge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Brugge? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Via de investering in zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Aan de hand van onze website bekijk jij handige adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Brugge!

zonnepanelen installateur 8000
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode80000
Gasverbruik21.640 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€167,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Brugge juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Brugge. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Brugge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Brugge
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huishoudens met een interessante rente een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4610), dan is het belastingvoordeel al gauw €571. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Brugge fluctueren tussen de €4400 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in ongeveer 2700 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta en/of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €675,00 (prijspeil juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Brugge is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117606€3550 – €4475€420
2285011€5075 – €5625€500
3356015€5975 – €6275€800
4410016€6425 – €6700€920
5442020€6925 – €7125€970
6501022€7425 – €8100€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Brugge ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brugge is 3420 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De meeste investeerders bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Brugge?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brugge

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Brugge vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt heb jij moeiteloos een uitstekende expert in jouw streek. Een aantal aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer het soort huis. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Brugge.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo weten we hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Brugge op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Brugge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Brugge een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente