Sint-Michiels

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Sint-Michiels? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je zelf schone energie op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij deze pagina vind jij actuele info met betrekking tot zonnepanelen kopen in Sint-Michiels!

zonnepanelen installateur 8200
 • Makkelijk geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode82000
Gasverbruik21.690 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€167,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Michiels juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Brugge. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Brugge kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Michiels
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4660), dan is het voordeel al snel €578. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Michiels liggen tussen om en nabij de €4400 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €772,50 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Sint-Michiels kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118407€3625 – €4325€440
2305013€5125 – €5725€550
3357015€6050 – €6250€700
4413017€6325 – €6625€910
5468019€6975 – €7275€990
6485022€7550 – €7850€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Sint-Michiels vind jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Michiels bedraagt 3445 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de klanten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Sint-Michiels?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-michiels

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Sint-Michiels vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs heb jij in enkele stappen een uitstekende vakman in je postcodegebied. Verschillende bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Michiels.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar check ook op certificaten en keurmerken (zoals bijv. Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Michiels op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sint-Michiels
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Michiels een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!