Sint-Andries

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Sint-Andries? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Via de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van onze tool ontdek jij actuele details die helpen bij zonnepanelen kopen in Sint-Andries!

zonnepanelen installateur 8200
 • Lagere energielasten.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode82000
Gasverbruik21.680 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€167,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Andries juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Brugge. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Brugge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Sint-Andries
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een speciaal type lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4650), dan bedraagt het voordeel al snel €576. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Andries zitten vaak tussen de €4100 en €6300 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op pakweg 3080 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en/of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €770,00 (tarief juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Andries is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120107€3400 – €4400€420
2305012€5075 – €5700€550
3356014€6025 – €6050€875
4396017€6450 – €6650€930
5432020€6975 – €7125€1000
6493022€7500 – €7800€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Andries ontdek jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Andries is 3440 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1875 kWh zijn dat er 7, voor 2925 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde mensen bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Sint-Andries?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-andries

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Sint-Andries vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt vergelijk je zonder problemen een goede aanbieder in je woonplaats. Een aantal monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Sint-Andries.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Nadien versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Andries op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Sint-Andries
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Andries een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!