Sint-Kruis

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Sint-Kruis? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. D.m.v. zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. deze pagina tref je praktische tips over zonnepanelen kopen in Sint-Kruis!

zonnepanelen installateur 8310
 • Lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode83100
Gasverbruik21.780 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€169,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Kruis april 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Brugge. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Brugge kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Kruis
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4750), dan pak je al snel €589. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Kruis zitten vaak tussen de €4300 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor plusminus 2770 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie of Nuon betaal je hiervoor wel €692,50 (onkosten april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Kruis kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna vind je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118908€3650 – €4425€380
2285013€5075 – €5675€625
3340016€5950 – €6150€875
4394017€6300 – €6725€890
5438020€7075 – €7300€1010
6495023€7625 – €8175€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Sint-Kruis tref jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Kruis is 3490 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 11 panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de consumenten verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Kruis?

Voor PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-kruis

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sint-Kruis vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten heb jij binnen enkele minuten een betrouwbare specialist in jouw omgeving. Verscheidene adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het soort huis (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Sint-Kruis.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Daardoor weten we hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar check ook relevante keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Kruis op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Sint-Kruis
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Kruis aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!