Dudzele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Dudzele? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Met behulp van zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be lees je omvangrijke toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Dudzele!

zonnepanelen installateur 8380
 • Structureel lagere energiekost.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode83800
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€170,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Dudzele september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Brugge. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Brugge kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Dudzele
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4850), dan pak je al snel €601. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Dudzele variëren tussen de €4000 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa plusminus 2870 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €717,50 (prijspeil september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Dudzele bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117107€3600 – €4375€420
2295011€5275 – €5675€650
3336016€6050 – €6075€725
4398016€6425 – €6725€940
5453020€7050 – €7150€1010
6495023€7625 – €7850€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Dudzele tref jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dudzele is 3540 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 2000 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Dudzele?

Voor de installatie van panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dudzele

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Dudzele vergelijken? Door onderstaande tips vergelijk jij vandaag nog een goede installateur in jouw omgeving. Sommige aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (plat & schuin) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Dudzele.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (zoals IEC keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dudzele op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Dudzele
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Dudzele een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!