Lissewege

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Lissewege? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en goed voor de portemonnee. Door de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? D.m.v. onze tool bekijk jij praktische adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Lissewege!

zonnepanelen installateur 8380
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode83800
Gasverbruik21.890 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€170,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lissewege december 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Brugge. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Brugge kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Lissewege
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten extra goedkoop een krediet kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4860), dan is het voordeel al snel €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Lissewege schommelen tussen de €4500 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 2880 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €720,00 (tarief december 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Lissewege kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3475 – €4325€390
2288013€5250 – €5700€675
3343016€5900 – €6100€875
4382016€6450 – €6700€930
5430019€7100 – €7150€990
6508023€7525 – €7900€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Lissewege tref jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lissewege bedraagt 3545 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2850 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Lissewege?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lissewege

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Lissewege vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder zoek je in korte tijd een deskundige aanbieder in jouw eigen buurt. Een aantal aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer het soort huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Lissewege.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Lissewege op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Lissewege
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lissewege een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!