Braives

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Braives? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van de nieuwste zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij onze tool check jij omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Braives!

zonnepanelen installateur 4260
 • Snelle terugverdientijd.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteBraives
Postcode42600
Gasverbruik23.450 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€177,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Braives juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Braives. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Braives kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Braives
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4670), dan is het belastingvoordeel al gauw €579. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Braives liggen tussen de €5300 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op plusminus 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en/of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €742,50 (onkosten juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Braives kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3625 – €4475€420
2308011€5025 – €5625€575
3345014€5925 – €6100€800
4387016€6325 – €6725€950
5440020€6975 – €7175€1000
6500022€7575 – €8050€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Braives vind je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Braives is 3525 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1875 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3950 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Braives?

Voor het laten plaatsen van panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-braives

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Braives vergelijken? Via onze stappenplan kies jij in enkele stappen een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets het type woning. Het genre dak (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Braives.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week volgen er offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (bijvoorbeeld Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Braives op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Braives
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Braives een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente