Latinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Latinne? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van een zonnepanelen-installatie wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van onze tool tref je veelzijdige info aangaande zonnepanelen kopen in Latinne!

zonnepanelen installateur 4261
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLuik
GemeenteBraives
Postcode42610
Gasverbruik22.040 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€166,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Latinne februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Braives. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Braives zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Latinne
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€5010), dan profiteer je al van een korting van zo’n €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno februari 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (februari 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Latinne zitten vaak tussen de €4800 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in grofweg 2920 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en Qurrent betaal je hiervoor wel €730,00 (tarief februari 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Latinne kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120208€3500 – €4300€390
2293012€5125 – €5700€525
3343014€5975 – €6075€750
4383018€6550 – €6850€880
5470019€6925 – €7200€970
6512021€7600 – €7875€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Latinne tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Latinne is 3320 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 11 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De doorsnee huizenbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Latinne?

Voor het leggen van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-latinne

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Latinne vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt heb je snel en eenvoudig een uitstekende vakman in jouw eigen buurt. De meeste adviseurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen het tarief. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer de aard van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Latinne.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Latinne op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Latinne
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Latinne een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!