Fumal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Fumal? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. een zonnepanelen-installatie wek je je eigen zonne-energie op. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij praktische info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Fumal!

zonnepanelen installateur 4260
 • Snelle terugverdientijd.
 • Goed voor het milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteBraives
Postcode42600
Gasverbruik22.020 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€166,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Fumal april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Braives. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Braives bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Fumal
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4990), dan is jouw winst al gauw €619. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Fumal zitten vaak tussen de €5100 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert circa 2900 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €725,00 (onkosten april 2024). Met goedkope zonnepanelen in Fumal kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118707€3400 – €4475€380
2298012€5100 – €5625€625
3330016€5975 – €6075€875
4410016€6525 – €6825€880
5465020€6925 – €7125€960
6510023€7600 – €8125€1040

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Fumal bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fumal is 3310 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3825 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Fumal?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fumal

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Fumal vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt vergelijk jij in korte tijd een uitstekende specialist in jouw streek. Een aantal bedrijven beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de verkoopprijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Definieer het type woning. Het type dak (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Fumal.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Aansluitend versturen ze de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Fumal op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Fumal
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Fumal een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!