Fallais

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Fallais? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Middels zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van deze website vind je uitgebreide gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Fallais!

zonnepanelen installateur 4260
 • Snelle terugverdientijd.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLuik
GemeenteBraives
Postcode42600
Gasverbruik22.010 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€166,07

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Fallais juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je de spelregels in de gemeente Braives. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Braives kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Fallais
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4980), dan is het voordeel al snel €617. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Fallais liggen tussen om en nabij de €4100 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2890 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €722,50 (onkosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Fallais bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119706€3450 – €4350€440
2273012€5100 – €5800€625
3360015€5975 – €6075€800
4383018€6400 – €6625€950
5468019€6900 – €7275€960
6515021€7475 – €8100€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Fallais bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fallais is 3305 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 10 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Fallais?

Voor de installatie van panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fallais

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Fallais vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder vergelijk je snel en eenvoudig een deskundige vakman in jouw streek. Veel monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets expliciet jouw woning. Het type dak (plat & schuin) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Fallais.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Daardoor weten we hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Fallais op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Fallais
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Fallais een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!