Kleine-Spouwen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Kleine-Spouwen? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Gebruikmakend van de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze website lees je actuele informatie aangaande zonnepanelen kopen in Kleine-Spouwen!

zonnepanelen installateur 3740
 • Lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode37400
Gasverbruik20.460 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€162,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Kleine-Spouwen december 2023

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij welke regelingen er zijn in de gemeente Bilzen. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Bilzen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Kleine-Spouwen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een groene lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4930), dan is het voordeel al snel €611. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000 woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Kleine-Spouwen liggen tussen de €4300 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2980 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €745,00 (prijspeil december 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Kleine-Spouwen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3650 – €4450€430
2308013€5050 – €5800€600
3340015€6100 – €6150€750
4399016€6375 – €6700€890
5438020€7025 – €7125€1020
6480022€7700 – €7875€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Kleine-Spouwen check jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kleine-Spouwen is 3430 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de consumenten kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Kleine-Spouwen?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kleine-spouwen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Kleine-Spouwen vergelijken? Met de uitleg die hierna komt tref jij in korte tijd een betrouwbare expert in je postcodegebied. De meeste specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer duidelijk de woning. De huis-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Kleine-Spouwen.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan komen wij erachter hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (zoals Recyclage, RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Kleine-Spouwen op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Kleine-Spouwen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Kleine-Spouwen een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!