Munsterbilzen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Munsterbilzen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij veelzijdige gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Munsterbilzen!

zonnepanelen installateur 3740
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode37400
Gasverbruik20.480 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€162,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Munsterbilzen juli 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Bilzen. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Bilzen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Munsterbilzen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4950), dan profiteer je al van een korting van zo’n €614. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Munsterbilzen komen doorgaans uit tussen de €4600 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 3000 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €750,00 (tarieven juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Munsterbilzen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf lees jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117607€3400 – €4200€390
2286012€5250 – €5825€625
3354016€5975 – €6050€875
4415018€6375 – €6850€920
5455020€6925 – €7125€990
6509023€7475 – €8025€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Munsterbilzen zie je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Munsterbilzen bedraagt 3440 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vinden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Munsterbilzen?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-munsterbilzen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Munsterbilzen vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs tref jij binnen enkele minuten een goede expert in jouw eigen buurt. De meeste leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Munsterbilzen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Zo is het duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daarna zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Munsterbilzen op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Munsterbilzen
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Munsterbilzen verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!