Rijkhoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Rijkhoven? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van zonnepanelenvoordeel.be vind je uitgebreide gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Rijkhoven!

zonnepanelen installateur 3740
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode37400
Gasverbruik20.490 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€162,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Rijkhoven juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Bilzen. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Bilzen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Rijkhoven
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4960), dan loopt het voordeel al gauw op tot €615. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Rijkhoven fluctueren tussen de €5000 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op grofweg 3010 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €752,50 (prijspeil juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Rijkhoven bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118107€3550 – €4450€400
2302013€5125 – €5850€500
3358016€5900 – €6100€800
4407017€6500 – €6825€890
5431020€7025 – €7175€1010
6510023€7600 – €8100€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Rijkhoven vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rijkhoven bedraagt 3445 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de bewoners verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Rijkhoven?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rijkhoven

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Rijkhoven vergelijken? Met behulp van onze stappenplan heb je in een zeer korte periode een erkende vakspecialist in jouw eigen buurt. Sommige adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer de aard van de woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Rijkhoven.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap versturen ze de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar check ook certificaten en keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Rijkhoven op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Rijkhoven
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rijkhoven een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!